Pelargon utställning på Dössberget under Bjursvicku sommaren 2010

179

Lena Olsson delar med sig av sitt stora intresse som är pelargoner och har för tredje året en pelargonutställning. Lena har satt pelargoner av alla de slag i zinkbyttor, pottor och sockerlådor. Miljön är underbar och Lena berättar mer än gärna om sitt intresse. Hennes fritidsintresse har växt till nu 200 olika sorters pelargoner. Vilket både kräver plats och tid.

Om man har en basuppsättning med basmodersplantor som man sedan tar sticklingar på, så har man grunden säjer Lena. Hur gammal kan en moderplanta bli frågar jag? Lena svarar att hon har en som är 15 år. Om man vill ta en stickling så klipper man under ett bladveck på pelargonen. Man tar bort bladen och låter snittytan torka lite. Sätt sedan ner den i såjord eller alternativet i vatten och låt den få rötter. Kom ihåg namnstickor, det är viktigt för att pelargonen skall få behålla sitt namn och dess historia.

180

Det är inte en pelargon som är likt den andre. Blommor och blad skiljer sig åt, en del pelargoner är vackra för sina blad och en del är pelargoner är vackra för sina blommor. Jag tittar runt på utställningen och ser pelargoner i olika färger och precis som Lena berättat så ser jag skillnader hos alla.

Lena visar en pelargon som hon är speciellt förtjust i och berättar historien om pelargonens namn.. Lena fick se en annorlunda pelargon när hon var på Tibblegården i Leksand, de som arbetade där sa till Lena att pelargonen varit på Tibblegården under alla år men ingen visste vad den hette. Lena tog hem en stickling och forskade vidare efter namnet och historien. Lena bestämde sig för att den tillsvidare skulle få heta Tibblepelargonen.

Lite senare sökte Botanikern Karin Martinsson från Uppsala pelargoner till en nationalsamling av gamla pelargoner som var äldre än 50 år. Lena tog med sig sin pelargon och då visade det sig att pelargonen var okänd även för den kände botanikern. Efter det har Lena fått lov att kalla den Tibblepelargon.

Lenas Pelargon Tips

Om man stöter på någon med en vildpelargon kan man ta frön på hösten och torka dem. Det går bra att förvara fröna i kaffe filter eller kuvert. Kommer de inte igång efter att man petat ner de i sålådan så kan man hälla på lite hett vatten då kommer de med fart.

På vintern sätter man bort pelargonerna på ett svalt och ljust ställe helst med en temperatur på ca 5 grader. Man tar in pelargonerna på hösten före frosten slagit till. Man ställer in dem torra och vid jul vattnar man dem lite. De väcks upp i februari genom att man klipper ner dem och plantera om dom. Vattna på med rosengödsel. Rosgödsel är en bra dosering för pelargoner så att det blir bra blandning av blad och blommor.

181

Lena har många tips och mycket att både visa och berätta så hon och är värd att stanna till hos.

Se fler bilder från årets Bjursvicku inlagda på flik, bilder från Bjursås

Hobbyreportern Anna-Britta Rapp Nessö

Gör som mig skriv en artikel och gör hemsidan mer levande!