Bosätt dig i bjursås socken du också!

Bjursås – Dalarnas Schweiz

Begreppet Dalarnas Schweiz myntades redan på 1700-talet. Det kuperade landskapet som innebar stora utmaningar för dåtidens bönder ger oss idag mycket glädje.

Socknen med berg och dalar

Bjursås kallas ibland för Dalarnas Schweiz, förr sade man att det inte fanns en enda plan yta i socknen. Det som innebar så mycket arbete för bönderna förr har vi idag stor glädje utav bland annat genom vår fina slalombacke och den vackra utsikten från Dössberget.

Begreppet Dalarnas Schweiz myntades redan på 1700-talet av en man som var på resa samtida med Carl Von Linné. Han tyckte att Bjursås berg och dalar liknade Schweiz.

För några år sedan gjordes en inventering av alla orter i världen som hette något med Schweiz i namnet och då besöktes även Bjursås. Vid en ceremoni på Dössberget i Bjursås överlämnades en gråsten till Schweiz representant, att föra till Bern och där ingå i en staty gjord av stenar från hela världens orter som hade Schweiz i sitt namn.

Bjursås är även känt som en gammal skomakarbygd. Idag finns ingen skomakarindustri kvar, men däremot så finns det många framgångsrika företag i byn och samhället är mycket attraktivt för nyinflyttade familjer då det finns skola F-9, badhus, ishockeyrink, fotbollsplaner, ridhus, fina skidspår och en vacker natur så är det inte så konstigt att det nästan inte finns ett enda hus till salu.

Bjursås Socken karta