Profilen – Bengt Lock

115

TA EN TUR TILL SÖRSKOG !!
Eldsjälen Bengt Lock och hans mannar ser till att du får njuta av kanonfina spår och en naturupplevelse utöver det vanliga det får du på köpet!
Skyarna är tunga över Kullgärdet denna marsdag när jag bestämt träff med Bengt. Med intensitet och brinnande engagemang börjar han berätta , så vädret fick en sekundär betydelse helt plötsligt.

Jag är nämligen nyfiken på vad som driver honom och hans sju kompisar som dag ut och dag in , år efter år ser till att vi skidsugna blir serverade fantastiskt välpreparerade och välskötta skidspår i skidparadiset Sörskog.

Bjursås Orienteringsklubb och Bjursås IK står bakom detta och det är Bengt Lock som fungerar som ledare , och han ser till att det alltid är ett par ” gubbar ” som under sina jourveckor ansvarar för att området är i bästa skick.
Vi börjar redan på hösten och förbereder berättar Bengt. Då planerar vi och försöker skapa bättre markförhållanden undan för undan. Vi packar sen snön och spårar och inget lämnas åt slumpen. Sörskog är känd för sina fina spår och det vill vi leva upp till.

Falu Kommun äger anläggningen där det finns både värmestuga och duschar. För att nämna något om ideellt arbete i sammanhanget så handlade det om 400 timmars arbete för att iordningsställa duscharna. Vilket lyft detta blev! Inte minst för långväga besökare som efter skidpasset kan nyttja detta. – Häromveckan kom en kille från Örebro hit för att träna inför Vasaloppet berättar Bengt. Han satte sig i bilen tidigt på morgonen efter att han uppdaterat sig via Bjursås OK:s hemsida, där det alltid finns hyperfärsk information vad gäller väderläge och snötillgång. Då blir man imponerad och det ger energi och ork att fortsätta med detta.

Vad har då Sörskog att erbjuda ? Ett mycket fint motionsspår som vi kallar för pulkaspåret ligger på 5 km vidare finns 7 km , 13 km och 18 km att välja mellan. Det finns något för alla, menar Bengt. Jag har roat mig att föra lite statistik under åren , och i fjol kunde vi erbjuda skidåkning i 4 månader och 10 dagar , och det ser ut att bli det samma denna säsong.
Bengt roar sig emellanåt att räkna bilarna på parkeringen och han har under åren lärt sig att uppskatta antalet åkare. – En fin söndag exempelvis är det inte någon överdrift om jag säger 1000 åkare. Rena hälsosiffrorna !

Några önskningar inför framtiden ? Absolut , replikerar Bengt . Vi behöver toalettutrymmen, det är något vi verkligen hoppas få gehör för snart. Inte minst för att tillgodose alla barnfamiljers behov.

Själv har jag förundrats många gånger över att det är sådan god snötillgång i Sörskog – och när andra önskar och ber vädergudarna om snö… ja då är redan Bengt Lock och hans idogt arbetande gäng igång med att preparera spåren.

Intervju av Marie Agrell Johansson ”nybliven skidåkare”